För fyra år sedan skrev jag detta…Sacharovprisets mottagare 2014 – Kongos kvinnor behöver din röst

Häromveckan intervjuades Denis Mukwege av Skavlan. Denis kämpar för att våldtagna kvinnor och barn i krigets Kongo-Kinshasa ska kunna leva vidare.

mukwege

-Många hävdar att roten till det onda är våra naturtillgångar, som borde vara en välsingenlse för kongoleserna, men som inte är det, säger Mukwege.

– Så fort man upptäcker en ny fyndighet innebär det nytt  lidande för folket och idag slåss de över kontrollen över Coltan som är en mineral som används i telefoner och datorer.

Trots att han utsatts för mordförsök fortsätter han arbetet och på frågan om hur han kan arbeta idag svarar han ”För mig handlar det om etik, hur skulle jag kunna ge upp när det finns tusentals kvinnor på sjukhuset som väntar på mig? Idag lever jag tillsammans med patienterna på sjukhuset, jag är ingen patient men jag bor tillsammans med dom.

-Vad kan vi göra i vårt trygga samhälle för att förbättra för kvinnorna i Kongo?

– Jag är med här ikväll för att be er använda er röst. Var en röst för kvinnorna i Kongo, de behöver det. Det finns bara en väg att få de politiskt ansvariga att åstadkomma förändringar i Kongo. Det är inte en strid mellan olika stammar, det är inget religionskrig, det är inget krig mellan två länder. Det handlar om kontrollen över mineraler och dessa mineraler används av oss alla. Jag tror att vi kan bidra till att stoppa sådana här företeelser.

När jag lyssnar till Mukwege kan jag inte låta bli att tänka över mitt ansvar i detta. Det behövs bättre EU- lagar som hanterar frågorna om konfliktmineraler. PMU, Diakonia och Kvinna till Kvinna har tagit fram ett underlag för ett brev att skicka till svenska politiker som är med och tar besluten. Gå in på www.pmu.se och sök på konfliktmineraler så hittar du uppropet och brevet.

Skicka in ditt brev du också. Kvinnorna i Kongo behöver din röst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.