Det är mycket nu….

…har inte riktigt hunnit med bloggen, men nu kommer i alla fall några funderingar.

För ett par veckor sedan förberedde jag en tipsrunda vi haft på en av våra företagsdagar. Min ambition vara att hitta frågor som inte hör till dom vanliga och naturligtvis blev det lite miljö inblandat på sina håll.

Jag gjorde en liten snabb kalkyl på vad mitt resande till jobbet innebär miljömässigt. Att skriva ett värde i tex fossilt CO2 är egentligen ganska ointressant, men när man lägger det i ett annat sammanhang kan det bli mera gripbart för gemene man.

prop02

Låt säga att jag tar bilen till jobbet och att min bil släpper ut 150 gCO2/km. Jag bor bara 3 km från jobbet så egentligen behövs ingen bil och därför är förstås det vettiga alternativet att cykla eller gå varje dag. Men i alla fall, om jag nu tar bilen vad orsakar jag då?

150 g x 6 km = 900 g/dag i fossilt CO2.

Om vi räknar med att en normalvilla drar 15000 kWh/år i värme och i Trollhättan har vi miljömärkt fjärrvärme som bara genererar 0,86 g/kWh. Då får vi följande resultat.

15000 x 0,86 = 12900 g/år.

Slutsatsen blir att på drygt 14 dagars bilresande har jag släppt ut lika mycket som uppvärmningen ett helt år(12900/900=14,3)

Det går ju alltid att ifrågasätta mina siffror och hur jag fått fram allt, men poängen är att mitt beteende har betydelse. Det är lätt att förlita sig på tekniken och tro att det är lösningen, när det i verkligheten först och främst beror på mina egna val.

Efter de senaste dagarnas avslöjanden från bilindustrin kan man väl gissa att det i alla fall inte är för lågt räknat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.