Klimatavtalet i Paris

paris-2015

Glädjen stod högt i tak när klimatavtalet skrevs på av 195 nationer. Enlig många är detta en milstolpe inom det internationella klimatarbetet. Avtalet är bindande, men inget klimat räddas av ett avtal. Nu gäller det att var och en drar sitt strå till stacken.

Många påpekar att enda möjliga tolkningen av klimatavtalets nämnande av 1,5 grader är att de fossila bränslena nu snabbt måste fasas ut – ett arbete där de rika nationerna måste ta täten. – Mycket tyder på att klimatavtalet är en vändpunkt och början på slutet för den fossila eran, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på Världsnaturfonden– Klimatavtalet skickar en tydlig signal till alla länder, städer och företag att skärpa sina klimatmål och snabba på omställningen till total fossilfrihet, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Nu väntar vi bara på att Sveriges regering tar fram lättnader för de som vill producera hållbar energi. I dagsläget är det ganska svårt att få god ekonomi i dessa i konkurrens med fossila alternativ. Någon typ av ”Robin Hood politik” skulle behövas för bland annat elproduktionen så att sol och vind blev mer lönsam. Att det är lösbart vet vi genom att snegla på länder som Danmark och Tyskland för att inte tala om Uruguay.

På mindre än tio år har Uruguay gjort otroliga minskningar av sina koldioxidutsläpp och detta har man lyckats utan subventioneringar eller högre kostnader för konsumenterna, allt enligt landets chef för klimatomställningsarbetet, Ramón Méndez.

Han berättar vidare att i dagsläget står förnybar energi för 94,5% av landets energi och vi har lägre energipris jämfört med tidigare. Dessutom färre elavbrott på grund av en blandning av energikällor och därmed en större tålighet mot torka. Det var helt annorlunda bara för femton år sedan. Vid sekelskiftet stod oljan för 20% av Uruguays import och en ny pipeline skulle precis börja förse landet med gas från Argentina.

Vill du läsa mer om detta kan du gå till The Guardian.

Med detta glädjeämne vill jag önska dig en God Jul och ett Gott Nytt 2016.

Jag kommer ta ledigt några veckor från bloggandet och jag hoppas att du också klarar av ett skärmfritt liv några dagar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.