Ska du inte byta telefon…?

I förra veckan besökte jag min teleoperatör för att se över abonnemangen. Jag så bland annat till att min grabb står på sin telefon, han är lite trött på att alla mina vänner kontaktar honom.

När jag vi grejar med hans abonnemang undrar killen i butiken om inte Anton ska byta telefon. Jag får veta att han kan byta till en ny utan extra kostnad. Det låter ju bra tänkte jag på vägen hem och så ställer jag frågan till Anton.

smart-phone-web-flera

-Varför då? undrar han, den jag har funkar bra och jag är nöjd med den.

Förra veckan kom det ut en rapport som visar att producera en mobiltelefon ger ett avfallsfotavtryck på 86 kilo – till exempel gruvavfall och slaggprodukter.

Avfall Sverige och IVL Svenska Miljöinstitutet har beräknat avfallsfotavtrycket för elva vanliga konsumentprodukter , i huvudsak inom mat, textil och elektronik, och även uppskattat klimatkostnader för avfallet som uppstår vid produktionen.

– Konsumenter har svårt att se den totala påverkan som deras konsumtion har på miljön. De ser bara det avfall som uppkommer när de slänger sina uttjänta produkter – de ser aldrig allt det avfall som uppstått i produktionen. Det gör det svårare för konsumenter att ändra sina beteenden till mer hållbara, Åsa Stenmarck, gruppchef avfallsgruppen på IVL .

– Resultaten visar tydligt att det finns stora miljövinster med att producera färre produkter, mer hållbara produkter och att använda de produkter vi redan har längre. Detta förstärker argumenten att vi bör alla tänka på hur vi konsumerar och uppmuntrar företag att införa mer hållbara affärsmodeller – laga, låna och återanvänd är en viktig väg mot hållbarhet, säger Åsa Lindskog, Avfall Sverige.

Jag känner mig ganska glad och stolt över att ha en 14-årig grabb som är nöjd med den telefon han har.

Klicka här om du vill läsa mer från rapporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.