Jag ångrar sällan det jag gjort…

…utan det jag inte gjort.

På dessa lappar står många namn, närmare bestämt 135 stycken.

Hälften av dom är nya vänner för mig, vi gör en resa tillsammans och om du rest med någon vet du att då växer man närmare varann.

Tiden går fort när man har roligt…en klyscha jag upprepat många gånger den här terminen.

För några år sedan gick jag med en gnagande tanke inom mig. Det har väl hänt efter det också, men den här tanken lät jag bli verklighet.

Har du försökt lära dig ett nytt språk? Jag tragglar med arabiska, bosniska och diverse språk från Östafrika…och en del andra ”bra att ha språk”. Det är svårt, ibland jättesvårt, men också en resa…

Till vårt land kommer ett antal människor som rest långt…och när de kommit fram…så fortsätter resan, med språk och kultur.

Jag tänkte att den vandringen vill jag vara med och underlätta….

Nu har språkcafeet på Standgatan i Trollhättan varit igång i två(eller är det tre?) år…ja…tiden går fort….när man har roligt.

Jag har lärt känna en massa människor, lärt mig ord på många språk, lärt mig att vi klarar mycket mer än vi kanske tror.

Jag kan inte glömma en tibetansk kvinna som kom till oss för en tid sedan, hon får vara anonym. Kan bara sitt eget språk, helt andra bokstäver, svårbestämd ålder men kanske 65 år. Hur har hon kommit hit? Ensam utan nån annan som kan tolka, ingen familj, ingenting…ändå glad och tacksamt kämpande med språket.

Svenskan hann inte bli tillräcklig för ett riktigt samtal innan hon flyttades härifrån. Idag vet jag inte var hon finns…jag saknar hennes leende ansikte…att skiljas åt gör ont i hjärtat…och ändå är mitt onda inte nåt jämfört med det som mina vänner upplevt på sina ”resor”.

Mitt liv i Sverige hade varit mycket tommare utan mina vänner från Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Estland, Lettland, Polen, Rumänien, Portugal, Nigeria, Uganda, Somalia, Kenya, Tanzania, Vietnam, Kina, Thailand, Brasilien, Kuba, Indien, Pakistan, Iran, Irak, Afghanistan, Syrien och säkert några länder till som jag glömt.

En kasse med övningsuppgifter, eh låda med namnlappar och en cafeskylt får nu sommarlov.

En lyckad termin måste firas med en ingefäraläsk importerad av Issa från Tanzania.

Jag ångrar inte en sekund att jag vågade börja den här resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.