Från rik till fattig. 

I väntan på att temperaturen ska sjunka där ute så har vi tagit oss en liten middagsvila. Här i rummet är det ”bara” 30 grader just nu. Minimitemperatur på min termometer visar 1 grad och max står på 43,2. Just nu alltså 13/11, kl 15.00… är vi nånstans en bit från Sverige. 


Ingen täckning ….det är allt jag har på min telefon här i sovrummet vid Mchukwi sjukhus.Finns det wi-fi? Var det nån som frågade när vi kom hit. Jag tror inte det… 

Vi har lagt oss till med ett behov av uppkoppling så vi glömmer att det är minst lika viktigt med avkoppling. Därför skriver jag ner några rader som du får läsa något dygn för sent. 

Det blev kväll idag med och temperaturen är nu kl 22:15 nere på 28 grader, inomhus. Lite vind igenom fönstret hade inte skadat, men det känns som ett i-landsproblem. 

Den här eftermiddagen har berört oss alla. Promenaden i byn och besöket på sjukhuset griper tag i mig. 


Yashintha, som är administratör här berättar om verksamheten. 

-Vi har sänkt avgiften för en förlossning från 70000 till 30000 för att kvinnorna ska komma hit och föda men ändå är det många som inte har råd, säger hon. 

Med gårdagens middag på en fin restaurang ett par timmars bilväg härifrån  i färskt minne, kämpar jag mot gråten, när jag för mina medresenärer översätter det hon berättat. 

Igår åt jag en Changu fish & chips. Kostade 32000 inkl dryck. Billigt ”bara” 126kr.

Yasinthas ord gnager i mina tankar…ändå är det många som inte har råd…min middag hade kunnat betala en förlossning, det är inte rättvist. 

Du som känner mig vet att nu faller en tår från mitt öga. 

Tack alla ni kyrkor och privatpersoner som hjälper sjukhuset på olika sätt, det gör skillnad. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.