Det jag gör har betydelse

Om jag säger ”Grön ekonomi” vad tänker du då på? Är det positivt, negativt eller kanske ointressant?

När jag förra veckan åkte till ett seminarium om grön ekonomi så ska jag villigt erkänna att ämnet kändes lite abstrakt för mig. Jag tänkte att det handlar väl om hur vi som företag ska bli bättre på att investera i hållbarhet, men det är så mycket mer.

Vi fick lyssna till ett antal föredragshållare och den som gjort mest intryck är nog Gunnela Hahn, etikansvarig finans, inom Svenska kyrkan centralt.

Hur placerar vi vårt kapital? Som privatperson och som företag? Vilka kriterier gäller? Gör jag som svenska kyrkan, väljer bort krigsindustri, konfliktmineraler, alkohol, tobak, pornografi av etiska skäl, eller är bästa avkastning det enda som gäller? Eller har jag ingen koll på vart mina pengar placeras?

År 2010 beslutade man i Svenska Kyrkan att framöver bara placera i ansvarsfulla bolag som bidrar till samhället och att undvika placeringar i bolag som undergräver en hållbar utveckling.

msci-jmf_sida_3
Källa MSCI

En konsekvens av detta är att man valt bort investeringar i fossilbränslebolag. En kommentar som fälldes på seminariet var att risken då blir att avkastningen blir för liten med ett så begränsat urval av bolag.

Enligt Gunnela är deras erfarenhet en helt annan. Om man räknar bort de bolag med fossila reserver ser man att det är marginell skillnad i avkastning.(se diagram ovan)

Världsnaturfonden(WWF) för en hel del statistik över olika klimateffekter som orsakas av oss människor och man har bland annat delat upp det i följande kategorier för oss som privatkonsumenter. Biffen, Bilen, Bostaden och Börsen är de fyra största faktorerna som orsakar utsläpp. WWF redovisar också siffror som visar att Svenskarnas privatkonsumtion står för 10,6 ton CO2/person och år (2014) och utsläpp från energiproduktion står för 7,9 ton CO2/sparare och år(2015).

Man behöver inte vara allt för insatt i dessa frågor för att inse att om vi ska lyckas med att bli klimatneutrala så behöver vi som privatpersoner också dra vårt strå till stacken.

Det är nog dags att jag börjar tänka efter innan jag placerar mina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.