Det jag gör i det lilla…..

Små vanor eller ovanor kan ha betydelse. Om jag ”glömmer” borsta tänderna så får jag hål i tänderna, det tror jag vi alla är överens om.

Att återvinning lönar sig är inte alla överens om men en utredning som TetraPak beställde av IVL visar att  det går åt 6 gånger mindre energi om man återvinner en mjölkförpackning jämfört med om man eldar upp den och tillverkar en ny av nytt material. Så de som hävdar att det inte lönar sig med återvinning får nog hänvisa till något annat än fakta för att få sina åsikter bekräftade.

 

Tim med elmätaren
Tim med elmätaren

Hur är det då med belysning och datorskärmar? Min rumskompis Tim Torstensson på jobbet testade att mäta den el det går åt under den tid han inte är på kontoret. Med en enkel energimätare kom han fram till att om han alltid släcker skrivbordslampan och datorskärmarna när an inte ska vara på rummet på en stund så sparar han 50 kWh per år. Du kanske säger att det är inte så mycket, men räknar man om det till nationella nivåer blir det en helt annan sak.

Jag har kikat på statistik från SCB och kan konstatera att i Sverige är det lågt räknat en miljon människor som har kontorsarbete. Låt oss säga att alla dessa skulle göra som Tim….då är det 50 000 MWh per år.

En genomsnittlig villa/radhus med direktverkande el i Sverige förbrukar ca 25 oookWh/år.

50 000 MWh/25 000kWh = 2000 villor per år

Det har betydelse det jag gör i det lilla…nu är det dags för förmiddagsfika…och jag släcker lampa och skärmar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.