Trenden åt rätt håll

Idag när jag slår upp tidningen kan jag läsa att det säljs allt med ekologisk mat. Ibland hörs röster som säger att det inte har nån betydelse vad jag köper, för ”dom” som märker produkterna fuskar nog säkert. För min egen del är jag övertygad om att merparten av märkningen håller vad den lovar.

eko ttela

Var däremot noggrann med vilken märkning produkterna du köper har. Det finns de företag som inte når upp till kraven som de kända certifieringssystemen har och då skapar de egna märkningar. Jag har själv fört en diskussion med en grossist som hade sin egna märkning kallad ”det gröna trädet”. När jag ställde frågan de ansvariga vad det betyder så fick jag svaret att deras märkning grundade sig på ”sunt förnuft”. Vad sunt förnuft i det här fallet innebär fick jag aldrig svar på. Med andra ord se upp så du inte köper nåt som ger sig ut för att vara vettigt, men som i själva verket inte alls är så bra.

Om du inte har nån aning om var du ska börja så kan du gå till sverigeskonsumenter.se och söka på miljömärkningar. Där finns en tabell med de vanligaste märkningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.