Mikroskräp – sopor vi inte ser

Forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland mätt halterna av mikroskopiskt skräp i vattnet utmed västkusten. 14 olika platser från Göteborg i söder till Smögen i norr har undersökts. Högst halter finns nära städerna och runt industriområden.

Mikroskräp är små partiklar av plast, textil, partiklar från förbränning och annat avfall. De går inte att se med blotta ögat, men kan många gånger vara mer skadliga för djurlivet än större skräp eftersom de för med sig tungmetaller och andra skadliga ämnen in i vävnader hos vattenlevande djur och därmed finns det även en risk för människan.

Det är lätt att tro att det skräp som inte syns inte heller gör skada. Det är inte så många år sedan jag slutade elda virke med målarfärg på. Visst kan det vara frestande att elda upp en massa skräp för att slippa köra det till tippen, men att elda upp det kommer att skapa problem som vi har svårt att överblicka.

Numera när jag nån gång eldar i vår öppna spis är det bara rent obehandlat virke som gäller. Jag hoppas du gör detsamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.