Kategoriarkiv: Tanzania 2021

Att komma tillbaka

Sista flaskan Kilimanjarovatten är slut. Piloten ber oss sitta still tills flyget stannat. Jag är trött…bedrövligt trött.

Nu är kilimanjarovattnet ett minne blott.

Att sova på flyget är inte min grej, men på nåt sätt har i alla fall 9 timmar passerat och nu är vi på Schiphol flygplats. Bredvid mig sitter ett franskt par…tror jag. Dom har inte sagt ett knyst på hela resan, trots att vi gnuggat armbågarna mot varandra i de trånga sätena.

Ett holländskt fågelbo.

Det stör mig, inte att det är trångt, egentligen inte heller att mina sätesgrannar inte visar nåt intresse till kommunikation.

Stillhet ovan molnen

Att jag blir likadan bara jag hamnar i ett europeiskt sammanhang…det stör mig, för egentligen vill jag inte det…jag vill fortsätta att obesvärat prata med människor, skratta med människor och förundras hur liten världen är.

”Dunia ni kijiji”

Världen är en by…ett swahiliordspråk som beskriver hur liten världen är och hur lätt det går att hitta vänner och gemensamma bekanta bara man letar lite.

Det stör mig…att byn plötsligt blir hela världen igen, att distansen ökar till medmänniskor och att anonymiteten och ensamheten tar plats.

Home away from home

Välkommen hem skriver flera åt mig på Facebook. Är det hem eller vart kommer jag…? När livet varit en resa från plats till plats så blir det till sist svårt att veta var hemma är…jag får ett förslag från Maud ”home away from home” och det är väl så…jag har många hem och är tacksam för det.

Dar es Salaam, varmt, soligt och halvt kaos.

Jaja…nu är jag här igen. Det är mörkt och regnigt och Tanzaniavärmen känns avlägsen. Peter sa till mig under resan att han är tveksam om det är samma sol vi ser i Tanzania som i Sverige..

Trollhättan, regnigt, mörkt och välordnad trafik

Trots det så är jag glad över att vara här. Jag har saknat de som ligger mig närmast hjärtat och jag är glad för att du följt mig på den här resan. Nu kanske det blir en paus eller också inte, det får framtiden utvisa.

Msasani slipway, svårt att inte älska.

Varje dag bär med sig lärdomar och för mig har det blivit klart att det finns en väg framåt…trots att jag inte ser den. Det finns också nån som håller mig i handen och går före…trots att jag inte alltid ser det.

Tack för den här gången och på återseende.

Om att ta sig igenom…

Neej, nu vräker regnet ner! Inte nu…vi missar flyget om vägen blir okörbar, tänker jag.

Jag ligger och svettas i ett gästrum på Mchukwi sjukhus. Vi kom hit igår kväll och om några timmar ska vi ta oss vidare till storstaden.

Trångt mellan träden

Den ordinarie vägen är avstängd, två broar bortspolade efter senaste regnet, så igår fick vi ta en omväg över diken, bland buskage, cashewnötsodlingar, majsåkrar och skolgårdar för att till sist hamna på vanliga vägen igen.

Adonia vår vägvisare.

Ensamma hade vi haft svårt att hitta, men vi fick hjälpa av mina barndomsvänner Adonia som stod och väntade på oss i Kibiti.

Börjar det regna igen så går det inte att komma ut den här vägen heller, sa han, när vi igår röjde undan buskar längs den lilla vägen.

Tillbaka på vägen…

Och nu regnar det…! Jag känner hur paniken obevekligt kryper in under huden…

Igår kväll fick vi en rundtur på sjukhuset som är det enda med hyfsad kompetens och kapacitet längs en 40-50 mils kuststräcka söder om Dar es Salaam.

Ny BB-avdelning, delvis sponsrad från Trollhättan.

Förundran, ilska över orättvisor och glädje över de som får hjälp, fyller våra tankar när vi hör berättelser från personalen. Ett sånt här besök skulle alla behöva få göra, tänker jag. Det ger lite perspektiv på livet…och döden.

På kvällen har Roland o Carin Boij ordnat med middag och bjudit in alla mina närmaste vänner.

Middag hos Roland o Carin

Att åka in hit var för mig själv en bra idé…vila för själen. Efter maten tar jag och Adonia en promenad i den varma natten, det finns mycket att prata om, livet, utmaningar, framtiden…ja det mesta. Vi vet båda att i morgon bitti skiljs vi åt igen. Jag kämpar mot tårarna när vi sitter i mörkret på en trädstam o pratar. Såna här dagar blir det så påtagligt hur mycket jag saknar den här delen av världen.

Nattpromenad med Adonia

Men nu regnar det…jag hör smattret mot plåttaket och tänker att i värsta fall får vi försöka ta oss över de svåraste ställena till fots och sedan hitta nån som kan ta oss till flyget.

Mina tankar går mot alternativa utvägar och jag tänker att det är ändå drygt ett dygn kvar tills flyget lyfter så det borde gå, även om det blir tight.

Utsikt från min säng i Mchukwi.

Klockan är fem på morgonen när jag väcks av imamen som ropar ut sin morgonbön från mosken intill. Jag vaknar svettig men lättad, bruset jag hört är fläkten på väggen och regnet var bara en otäck dröm.

Jag ligger och funderar en stund och kan erkänna för mig själv. På livets resa dyker det ibland upp mardrömmar, händelser som fyller mig med bävan, men ofta är rädslan för konsekvenserna större än verkligheten.

Tänk på det, säger jag till mig själv…och till dig. När det värsta är över kan vi se tillbaka och konstatera att vägen fanns där ändå…kanske lite snårig och oröjd…men framkomlig…

Det blir nog en bra resa idag…trots att jag ännu inte ser vägen.

Det är varmt…

29 grader…jag fryser nog inte inatt

Fläkten på bordet överröstar nästan syrsor, flodhästar och böneutropare. Jag ligger i en säng i Mloka…jasså där, tänker nog inte så många. Platsen är nog mest känd för de som någon gång besökt Selous game reserve, numera Selous Nationaldag park. En gammal bekant har en safarilodge här och jag har glädjen att få tillbringa ett par dagar i en del av ett av många paradis i Tanzania.

Svalt i skuggan….nja.

Idag har det varit varmt…väldigt varmt. Vi har sett giraffer, hyenor, antiloper, lejon och en massa annat. Jag kan aldrig sluta att förundras över hur alla dessa djur kan leva här alldeles fritt, hur de utan staket ändå väljer att stanna kvar. Att ändå så få vill sticka härifrån är förvånande på nåt vis.

Den här flodhästen har ätit klart…

Dom har det bra här…djuren alltså. Visst är det tufft för en del och visst är det vissa som får sätta livet till, men det är ändå deras naturliga miljö. Borta bra men hemma bäst….

Dagens rätt…buffelkalv

Flodhästarna trängs med krokodilerna i vattensamlingarna och oroliga antiloper dricker vatten med ett vakande öga, beredda till flykt vid minsta krusning på ytan. Jag blir lite nervös bara vid tanken på att köra fast i sanden intill vattnet och krokodilerna.

Lite trångt är det

Jag bläddrar igenom bilderna i kameran och tänker att hur det än är så känner dom inte till något annat. Det okända är med skrämmande än det djuren vet om.

Jag känner igen mig. Det finns liksom osynliga staket och hinder som ibland håller mig kvar. Ibland är det till min fördel…ett skydd…en säker tillvaro mitt i det osäkra.

Gamar väntar på skrapet…

Men vissa gånger behöver jag gå in i det okända, bryta mig loss, pröva nya vägar. Det kan ju hända att jag klarar mig bättre bortom det jag vet nåt om, bortom det invanda.

Nu bär det snart av hemåt…eller hemåt förresten…vet inte. Mitt liv har varit en lång flytt från en plats till en annan. Jag har varit skriven på en bit över 30 adresser och ibland undrar jag vad som är hemma.

Jag är tacksam för allt jag fått uppleva…även på den här kortresan…inga omvälvande förändringar, men en försiktig process åt nåt håll är det. Det ska bli fint att träffa om jag älskar i Sverige. Känner mig tacksam att ha några att sakna…det är värdefullt.

Utsikt från matsalen.

Att sitta framför en surrande fläkt och lyssna till syrsorna är meditativt på nåt sätt. Att stå och och titta på solnedgången vid Rufijifloden är också en stund för eftertanke.

Livet har en tendens att rusa iväg och då behövs ”vattenhålen” …om du förstår vad jag menar

Grater kudu

Hej då Selous…hoppas vi ses snart igen.

Inte bara en till på Facebook…

”Jag måste få kontakt med dig via Messenger” säger Suleiman. Vi letar rätt på varandra och skickar vänförfrågnigar. Suleman heter han visst…inte Suleiman som jag tidigare trott. Eller hur är det nu?? Stavas lite olika från gång till gång…jaja, det är inte så noga.

Mer än bara en vän på FB.

Många gånger har jag tänkt hur vi på livets resa hamnar i olika situationer, träffar nya människor och knyter nya vänskapsband. För mig och Sele(som han kallas) kommer nog vänskapen fortsätta framöver ett bra tag.

Bausinga från Paje…en vän..

Om du känner mig så vet du att Östafrika ligger mig varmt om hjärtat, att jag allt som oftast relaterar till den här delen av världen.

Jag gillar kontrasterna…men dom gör också ont. Tanzania är ett land med många väldigt rika men också många som lever under oerhört knappa förhållanden.

Forodhani – Zanzibar

Det jag ändå allt som oftast blir påmind om är att lycka inte är direkt kopplad till rikedom. Naturligtvis är fattigdom inget jag önskar någon, men samtidigt kan jag se så många som verkar leva ett bra liv utan det överflöd som vi i Sverige ofta tar för givet.

Jag är så tacksam för de vänner jag har…och får…fattig som rik.

”Milima haikutani ila binadamu wanakutana”

Berg möts inte men människor möts. Swahiliordspråket blir platt i översättning men är likadant ändå. Här är mötet mellan människor viktigt…en del av folksjälen…stanna till några minuter och hör hur jag har det, sen kan du gå vidare.

Mötet med andra kommer fortsatt att vara en viktig del i mitt liv…tacksamhet och glädje…det är vad jag känner, det vi är vad jag får…hoppas det är ömsesidigt.

Nu 15 minuters flight till Dar es salaam

Nu lämnar jag Zanzibar för den här gången…see you later.

Som fisken i vattnet…

Mats o Maria behöver handla en del till hotellet och jag behöver fixa ett mobilabonnemang. Därför blev det idag en sväng till Zanzibar centralort.

På väg in till stan…

Efter diverse inköp tar vi lunch och sen ger jag mig iväg på BodaBoda(mc-taxi) till min nya jobbarkompis Suleiman. Spännande att kryssa fram på små slingriga gator, över trottoarkanter, bland butiksstånd, in emellan bussar o bilar tills vi hittar honom där vid fiskmarknaden.

Från pakethållaren på en Bodaboda

Vi ska köpa lite fisk först, sen åker vi hem, säger Suleiman. Det sticker i näsan när vi tar oss in på marknaden. Dagens fångst auktioneras ut och flyttar sen till några bord där vi börjar förhandla om priset per styck. 2000 för den här högen säger säljaren, väntar lite och säger ”du får den för 1700”. Jag svarar ”om vi väntar lite till så sjunker priset ännu mer”. Skratten låter inte vänta på sig, att förhandla om priset är en del av livet här. Det är dåligt med fisk idag och summan stannar på 1700 shilling. Suleiman muttrar något och betalar.

Dagens middag

Jag bär fisken och känner mig nöjd med att komma längre bort från lukten. Gammalt fiskrens luktar lika oavsett var man är på jorden…

På väg till Suleimans mamma

En tio minuters vandring för oss in på små gator, förbi bostäder, framför affärer och in bland gränder…här, nu är vi framme hos mamma! Suleiman ropar ”hodi”(betyder knack,knack på dörren) och hans syster öppnar.

4-åringar är fulla i bus oavsett var man befinner sig

Mamma sitter på golvet, småbarn och en katt springer runt och teven visar nån gammal amerikansk b-film som ingen verkar vilja titta på. Att alltid TV:n måste vara på, tänker jag men säger inget.

Hos Suleimans mamma

Jag får en stol att sitta på och flyttar mig in i skuggan, det är varmt…riktigt varmt och varje sekund som solen kan undvikas känns som en befrielse.

Fisken delas upp, vi utbyter lite artighetsfraser innan vi säger adjö. Samma väg tillbaka och vid stora gatan kliver vi på en Daladala(minibuss). Folk tittar fundersamt på oss när vi helt obesvärat babblar med varandra. Jag är ensam europé i bussen och vi sitter som packade sillar….jag trivs.

Från ett säte i en Daladala

Suleimans familj välkomnar mig och jag känner det verkligen. Passionsfrukt och mabungo(lokal frukt)mixas till en sagolikt god juice som vi sedan alla får smaka på. Jag känner mig priviligierad…att bli hembjuden, inbjuden till nån här, är ett tecken på vänskap…jag är tacksam och jag trivs.

Suleimans familj

Från Suleiman ska jag sen med Daladala ta mig hem till hotellet i Matemwe…tänkte jag. Bil efter bil passerar men ingen ska åt mitt håll. Plötsligt stannar en minibuss full med musikinstrument…vi är på väg till Kiwengwa, han kan åka med en bit om han vill, säger chauffören till Suleiman. Jag hoppar in och passagerarna hälsar på mig på ”turistswahili” fraserna alla läst broschyrer och parlörer. Efter några sekunder kommer samtalet igång och vi skrattar o skämtar som att vi känt varandra en lång tid. Vi pratar om olika språk och tjejen i bilen säger ”Jag kommer från Nzega”…där har jag bott i sju år svarar jag och jublet låter inte vänt på sig.

Jag och ett gäng glada musiker

Vi testar vad vi kan om olika lokala språk och skrattar gott åt det vi har gemensamt och åt det som skiljer oss åt. Varken dom eller jag vill att resan ska ta slut…den har ju bara börjat…och vi trivs.

Men så är vi framme där våra vägar skiljs åt. Jag hoppar ur bilen, hugger närmaste bodaboda-motorcykel som sen tar mig till hotellet. Det fläktar skönt där vi far fram i 50-60 kmh, inga hjälmar, det är farligt men…ja jag trivs.

På väg hemåt

Efter ett snabbt kvällsdopp i havet går vi iväg till ett grannhotell. En av ägarna är konstnär och har öppnat en vernissage ikväll. Vackra tavlor mixas med musik jag inte visste fanns. Det är fint arrangerat, känns som en helt annan värld än den jag rörde mig i för bara någon timma sedan.

Collage av Magdalena Piotrowska

Jag trivs även här, är tacksam för min uppväxt, min möjlighet att på kameleontvis röra mig mellan de olika miljöerna här nere.

På vernissage med Mats o Maria

”Ahh, du vill ner till värmen” en kommentar jag ofta hör. Mitt svar kommer blixtsnabbt utan att jag behöver tänka. ”Ja…den mänskliga värmen”. Att komma ner till Östafrika är för mig lite att fly undan, få lite andrum och ibland behövs det.

Suleiman och hans yngsta dotter

Jag lägger mig glad och tacksam för gamla vänner(Mats o Maria), nyfunna vänner(som Suleiman) och tillfälliga vänner(musikanterna i bussen). Jag undrar lite vart jag är på väg men konstaterar att det som alltid i mitt liv är resan som är målet. Somnar…tacksam.

23:02 ringer det på Messenger, sover du? Nu har vi fått våra pcr-test. Vi kommer på söndag säger Pernilla. Nytt kapitel på resan börjar…sov gott igen då.

Vart är jag på väg…?

Det känns som att jag nyss somnat när klockan väcker mig vid kl 01.30. Jag slänger i mig lite mat(alltid hungrig när jag vaknar) och sen går jag igenom alla viktiga saker som ska med, det är ett tag sen det hände, men nu står jag här igen och hoppas att min 2 år gamla checklista fortfarande stämmer.

Flyttfågeltunnel…

Känslan av att äntligen vara på väg är speciell. En förväntan, lite oro om att jag missat något väsentligt och en fundering om vart resan bär mig. Vad kommer att bli annorlunda än det jag tänkt?

Sista uppkopplingen med svenska mobilnätet sker på Schiphol, sen blir det offline tills jag skaffat Tanzaniaabonnemang.

Munskydd på…

Det är lite dubbelt med att åka ensam, trist att inte ha med sig nån att dela upplevelserna med, men samtidigt större chans till att träffa nya människor. Bredvid mig från Amsterdam sitter ett trevligt par från Sverige och på andra sidan gången en tanzaniansk kille. Alla tre så där lagom pratsamma, det blir aldrig nån jobbig tystnad…det passar mig bra…när tystnaden är trivsam.

Vart är alla på väg…?

Tre filmer senare, med nackont och halvtom mage landar vi på Unguja, Zanzibars huvudö. Jag har förstås missat att skriva ut mitt E-visa och min hälsodeklaration, men efter lite ursäkter och förklarande så löser det sig.(Måste justera checklistan till nästa resa)

När jag tar med mig folk ner hit brukar jag säga att det finns två saker jag är säker på.

För det första kommer inte resan bli som vi har tänkt och planerat. Men jag vet också att det kommer bli bra.

Värt att veta…

Nu ligger jag här under palmerna och funderar över livets resa…gäller samma där…? Jag vet att livet inte alltid blir som jag tänkt mig…som du tänkt dig…

Tacksam…

Vad är det som gör att livet blir ”bra”? Finns nog inte bara ett svar på det, livet är mer komplicerat än så, men det är klart värt ett försök. Tacksam för mina vänner Mats o Maria som väntade på mig vid flyget och all annan trevlig personal här på Zanzibar Retreat Hotel

Utsikt från soffan…det här gör inte ont.

Godnatt…vi ses en annan dag.

Nu reser jag på riktigt

I guess it rains down in Africa…sjunger Toto för fullt i blåtandshögtalaren som hänger på instrumentbrädan i PV:n.

I guess it rains down in Africa..

Jag är på väg hem från Grästorp och volymen är satt på max för att överrösta bullret från diagonaldäck och morrande b4b-motor.

På väg hemifrån Grästorp

Mina tankar går osökt till Östafrika,Zanzibar och Tanzania. Efter nästan två år ska jag snart ta mig ner igen.

Tänk att nåt negativt kan vara så positivt.

Det var för knappt en vecka sedan som Toto sjöng för mig. Nu sitter jag här med negativt PCR-test, färdigpackad väska och nån sorts förväntan som tar tag i mig ända in i märgen…

Standardpackningen har utökats med en bunt ansiktsmasker

Som vanligt försöker jag dela med mig av mina tankar längs vägen. Hur ofta det blir vet jag inte. Allt beror på möjlighet till uppkoppling, tillfälle för avkoppling och förstås ork och inspiration.

Men haka på så ser vi var vi hamnar. Nu vill KLM att jag strax checkar in, sen blir det sista riktiga natten i Trollhättan på ett tag.