Positiv förändring

I morse skjutsade jag mina vänner Abel och Adonia till flyget. De har varit här i Trollhättan och hälsat på en vecka. Vi jobbade tillsammans under en tid i Tanzania och Abel var då min counterpart i miljöfrågor.

Adonia och Abel bor i Mchukwi där jag för fem år sedan tillbringade några månader med att starta upp ett miljöarbete på sjukhuset i byn. På samma sätt som med annat jag överlämnat så går tankarna till dom ibland och jag funderar vad det blivit av miljöarbetet i Mchukwi.

Numera är det en annan kille som har miljöansvaret på sjukhuset, men jag finns ju med på ett hörn ändå säger Abel. Vi har fortsatt att källsortera plastflaskor och metall och ibland kommer det förbi uppköpare som tar hand om materialet.

Abel Shija, Dennis Nyström och Adonia Shaushi
Abel Shija, Dennis Nyström och Adonia Shaushi

 

Plastpåsar är förbjudna på sjukhusområdet, men vi kämpar fortfarande med att få ordning på kompost och pappersmaterial. Trots att det finns en del kvar att göra så tycker både Abel och Adonia att de kommit en bit på väg.

Under deras besök har jag visat vår avfallshantering, återvinning av bilar, energihänsyn vi köp av bil, miljöhänsyn vid köp av mat och en massa annat. Efter vad de berättat så förstår jag att mitt beteende sår frön i deras tankevärld och förhoppningsvis tar de med sig något tillbaka hem. Deras besök avslutades med en internationell träff på Cafe Bryggan, Strandgatan 22 i Trollhättan där vi träffade  folk från en massa olika länder. Jag är där varje torsdag kväll och inser att jag lär mig mycket från andra kulturer och att på det här sättet kunna ge tillbaka lite känns riktigt bra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.