Explodera Go Green

gogreenDN

Explodera Go Green är ett projekt arrangerat av Innovatum Science Center i samarbete med ett antal fritidsgårdar i Trollhättan.

Till vardags jobbar jag som miljösamordnare på Tomt AB så jag fick frågan om jag ville hålla några föredrag om återanvändning för besökarna. Med min bakgrund från Tanzania var det med glädje jag tog mig an uppgiften att under fredagen den 11 april dela med mig av mina erfarenheter därifrån.

Vad har plastpåsar, bildäck och konservburkar gemensamt? Att hitta nya användningsområden för material som oftast hamnar på tippen eller i återvinningen och att inte bara kasta bort uttjänta produkter tycker jag är väldigt kul.

I Tanzania är det väldigt vanligt att återanvända material. Detta görs inte alls ur ett miljöperspektiv utan snarare av ekonomiska skäl. Effekten blir oftast ett plus för miljön vid återanvändning. Det går åt minimalt med energi för att tillverka nya produkter. Framöver kommer det säkert att dyka upp nya exempel på återanvänt material, men här kommer några smakprov.

Konservburkar och sprayburkar går att använda till leksaker, trattar, fotogenlampor, kibabamått(typ decilitermått).

Glödlampor funkar bra som nya fotogenlampor.

Bildäck går att ha som grundmaterial till skor, slangbellor, surrningsrep.

arrangemang 02

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.