Overshoot day – nu har vi förbrukat årets resurser

Idag konsumerar vi på ett år ungefär lika mycket som jorden kan producera på 1,5 år. Om konsumtionen fortsätter i den här takten kommer vi att år 2030 konsumera 2 jordklots produktion på ett år. Detta är en trend som måste stoppas. Det är viktigt att hitta andra mått på konjunktur än bara ekonomisk tillväxt och ökad konsumtion.

Vi behöver tänka om och tänka hållbart. Att utifrån de egna förutsättningarna konsumera mindre och mera hållbart är viktigt.

Vad gör jag för att minska min konsumtion? Förändringen börjar alltid med mig själv.

Det är lätt att frestas ta bilen istället för att cykla eller gå och för min egen del får jag hela tiden kämpa med latmasken inom mig. Ibland behöver jag i alla fall åka bil och då kan det vara bra att tänka igenom fordonsvalet.

En liten uppskattning av hur mycket energi jag konsumerar när jag förflyttar mig kommer här. Alla siffror är bara på ett ungefär, men bör ge en fingervisning om hur jag ska prioritera. Notera att det är stor skillnad i energiförbrukning beroende på vilket bränsle jag använder och om elen är miljömärkt eller inte.’

Att köra elbil på miljömärkt el minskar min energikonsumtion med minst 2/3 och CO2-utsläppen blir oerhört låga. Att köra på biogas är också bra eftersom metanet då reduceras till koldioxid. Metan som annars skulle spätt på växthuseffekten mycket mer än vad koldioxiden gör.

 

Energiförbrukning transport_Sida_1

 

Det finns mycket mer vi kan göra. På www.footprintnetwork.org kan du läsa mer om ”Overshoot day”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.