Det mesta förändras

 

I mitt arbete hör jag ofta att en byggnads största klimatpåverkan uppstår under den tid huset är i drift och att produktionen bara står för en mindre del. Detta gäller förstås fortfarande för alla äldre byggnader med stor energianvändning, men för nya hus ser det annorlunda ut.

Ny forskning visar att bidraget till klimatpåverkan är lika stort för att bygga ett modernt flerbostadshus som husets driftenergi under 50 år.
– I dagsläget är byggnaders energianvändning reglerad i nationell bygglagstiftning, medan miljöpåverkan för att bygga är helt oreglerad. Där finns det stora möjligheter att göra miljöförbättringar vid val av tekniska lösningar, säger Martin Erlandsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, som varit med och gjort studien. Resultatet visar att klimatpåverkan för att producera byggnaderna, inklusive markentreprenaden samt byggprocessen, är jämförbar med samma byggnads energianvändning under 50 år.

Jag håller med Martin om att man kan ifrågasätta om bara byggnaders energiprestanda ska regleras i byggnormerna. Förhoppningsvis ser vi en förändring de kommande åren.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.