Fossilt eller inte fossilt hmm…

I media har det lite nu och då dykt upp larmrapporter om hur etanolproduktionen orsakat miljöproblem och sociala problem i produktionsländerna. Det stämmer att inte all etanolproduktion sker på rätt sätt, men att detta skulle vara en anledning till att helt förkasta bränslet är helt galet.

Innan vi köper resonemanget om ett värdelöst etanolbränsle bör vi nog ställa vissa frågor.

Varifrån kommer larmrapporterna? Vem finansierar så att denna information når ut och vinklas på ett sätt som inte främjar biobränslen? Hur gör vi för att köpa ”rätt” etanol?

Om det nu är så att etanol påverkar miljö och sociala förhållanden på ett negativt sätt, vad är det då som säger att alternativet är bättre?

I Ny teknik på debattsidan tar Elisabeth Ekener och Göran Finnveden upp de sociala effekterna av framställning av fordonsbränsle.

 

fossila br

Ofta blir det bränslesnåla bensin- och dieselfordon som blir alternativet till etanolen och då bör vi ju ställa samma frågor till producenterna. Hur påverkas miljön av produktionen av fossila bränslen? Hur påverkas miljön av användningen av fossila bränslen? Hur rättvisa arbetsförhållanden har de som arbetar på oljefälten? Vilka risker till naturkatastrofer finns det?

Det är stor skillnad att köpa olja från Norge jämfört med områden där vi vet att mänskliga rättigheter inte respekteras. Enligt Elisabeth och Göran har produktionslandet en avgörande betydelse oavsett om bränslet är fossilt eller inte.

Jag ser fram emot den dagen när vi kan köpa kravmärkta bränslen

Läs mer på www.nyteknik.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.